Velike mogućnosti za saradnju srpske i ruske pekarske industrije

Bez autora
Apr 24 2024

Mogućnosti za saradnju srpske i ruske pekarske industrije su velike, kada je reč o nabavci sirovina, transferu tehnologija iz Srbije u Rusiju i obrnuto, kao i u razmeni znanja i iskustava, izjavio je danas pomoćnik ministra za unutrašnju i spoljnu trgovinu u Vladi Srbije Žarko Malinović.

On je na biznis forumu "Savremeno pekarstvo, perspektiva poslovanja i razvoj trgovinsko ekonomskih odnosa preduzeća iz Republike Srbije i Ruske Federacije" koji su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i Udruženje pekara Srbije sa Ruskom unijom pekara naveo da je u razgovoru sa čelnicima dva pekarska udruženja zaključeno da ima proizvoda iz obe države koji bi mogli da se bolje pozicioniraju na tržištu druge zemlje.

Prema njegovim rečima takav je slučaj sa ruskim pekarskim kvascom kao i nekim pratećim proizvodima naše pekarske industrije.

"Oni ostavljaju prostor da unapredimo saradnju i voleo bih da ona ide u tom pravcu i da bude takva da smo uvek tu jedni za druge", istakao je on.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica je rekao da saradnja u ovoj oblasti podrazumeva da pekari dve zemlje u oblasti znanja i iskustava ponude jedni drugima ono što je najbolje, kako bi se napredovalo u oblasti mašinstva, tehnologije, kao i u krajnjim proizvodima.

Naveo je da će se temelji za tu saradnju postaviti kako na današnjem biznis forumu, tako i prilikom posete ruskih pekara srpskim malim i velikim pekarskim organizacijama, koje će biti organizovane tokom naredna dva dana.

Pralica je naveo da u Srbiji radi 6.500 do 7.000 malih pekara i da pekarska industrija zapošljava oko 70.000 ljudi.

Ruski pekari koji su u poseti Srbiji prema rečima predsednika Ruskog saveza pekara Dimitrija Semenova, dolaze iz svih krajeva Ruske Federacije.

"Naš savez radi u 73 regiona i okuplja više od 200 proizvođača i najveće smo udruženje u Rusiji", rekao je on i pohvalio srpski hleb, ocenivši ga izvrsnim.

Prvi korak u saradnji učinjen je danas potpisivanjem ugovora o međusobnoj saradnji.

Potpisali su ga Pralica i Semenov a ciljevi sporazuma su, između ostalog, razvoj naučno-tehničke saradnje, istraživanje i razmena iskustava u oblasti normativno-pravnog regulisanja proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik